Appartementen Spetsai
22 mei 2017

Renovatie dak

De Alliantie is een woningcorporatie met bijna 60.000 woningen in de noordvleugel van de Randstad. Zij hebben het appartementencomplex Klarenburg onder hun beheer, Dit dak moest volledig gerenoveerd worden vanwege een storm. Door de storm is de helft van de dakbedekking losgewaaid en dit is tijdelijk geballast met tegels als nood om verdere schade te voorkomen. Mede naar aanleiding van dit voorval en op basis van de onderhoudsplanning, is besloten het dak helemaal aan te pakken. Daarbij is ook besloten om over de huidige shuntkanalen (betonnen schoorstenen), nieuwe kappen te plaatsen.

Lage RC waarde

Omdat er groot onderhoud plaats zou vinden, is er tevens besloten om het dak direct te voorzien van een extra laag isolatie. Dit resulteerde in een verhoging van de RC waarde naar 6,25. De Alliantie besteedt namelijk veel aandacht aan het energiezuiniger maken van haar woningen.

 

Van derbigum naar derbigum

Op het appartementencomplex bevond zich een ruim 30 jaar oud Derbigum-dak welke nog in een goede staat van onderhoud verkeerde. En deze is dus vervangen omwille van de stormschade, onderhoudscyclus en RC verbetering. Over de bestaande dakbedekking is isolatie gelegd, vervolgens Derbicoat NT als onderlaag en als bovenlaag Derbigum SP FR. De tegels die er, vanwege de tijdelijke stormvastheid al lagen, zijn gebruikt voor kimfixatie.

Voorspoedige uitvoerperiode

Sam van Rijn, projectleider van de verantwoordelijke dakaannemer Consolidated Nederland BV, vestiging Amsterdam, geeft aan zeer prettig en met reeds ruime ervaring met Derbigum en haar producten te werken. Een kleine uitdaging was de hoogte van 30 meter waarop het dak zich bevond maar ook dit werd goed overwonnen. De uitvoerperiode verliep spoedig en is er een kleine vijf weken aan het project gewerkt.

Resultaat

Florian van den Bovenkamp, Projectmanager Planmatig Onderhoud van de Alliantie, concludeert dat het resultaat van het geleverde werk uitermate goed te noemen is. Door het groot onderhoud en het na-isoleren te combineren, is de overlast voor de bewoners zoveel mogelijk beperkt gebleven. Tijdens de uitvoering is er zeer netjes gewerkt en is gebruik gemaakt van de juiste materialen en werkwijzen. Het personeel is erg betrokken geweest en heeft goed werk afgeleverd. Het eindresultaat is daarom ook zeer goed.