5 redenen waarom je voor een duurzaam dak van Derbigum kiest
28 september 2018
Derbigum stelt recyclingstrategie voor op de Bouwbeurs
12 februari 2019

Recycling: kiezen voor gerecyclede en herbruikbare dakbedekking

Je kiest als consument – terecht – voor kwalitatieve dakbanen die tientallen jaren meegaan. Zo bespaar je heel wat, want je moet je dakbedekking minder vaak vervangen, én bewijs je het milieu een dienst. Maar wat gebeurt er met je dakbanen na hun lange levensduur? Kunnen de grondstoffen nog hergebruikt worden? De aspecten recycling en materiaalhergebruik zijn bepalend in de keuze van de juiste dakbedekking. We leggen uit hoe dat precies zit.

Kringloopeconomie

Er wonen 7,5 miljard mensen op de aarde. Zo’n grote bevolking vergt uiteraard bijzonder veel grondstoffen om te voorzien in voeding, huisvesting, transport, … Om ervoor te zorgen dat al die natuurlijke grondstoffen niet uitgeput raken, ontwikkelden economen het concept van de ‘kringloopeconomie’ of ‘circulaire economie’. In de kringloopeconomie kiest men steevast voor hernieuwbare grondstoffen en denkt men na over het hergebruik van oude materialen en producten. De kringloopeconomie gaat uit van het principe dat afval en reststoffen zo veel mogelijk gebruikt moeten worden als de grondstoffen voor nieuwe producten. Zo zien we dat PET-flessen na gebruik perfect opnieuw gebruikt kunnen worden om, bijvoorbeeld, kunststof verkeerspalen te maken.

Hernieuwbare dakbedekking

Ook dakbedekking kan geproduceerd worden volgens de principes van de kringloopeconomie. Dat bewijst Derbigum met een product als Derbigum NT. Deze ecologische dakbaan wordt voor 25 procent vervaardigd op basis van ‘secundaire grondstoffen’ zoals snijafval en oude bitumen dakbanen. Het resultaat is net zo degelijk en kwalitatief als een nieuwe bitumen dakbaan (en zelfs wat soepeler), maar uiteraard een pak beter voor het milieu! Bovendien is Derbigum NT op zijn beurt ook honderd procent recyclebaar. Zo gaat er werkelijk niets verloren van deze kostbare grondstof.