Renovatieproject: Het Ecopark De Wierde

Vandaag nemen we u mee naar het project van het Ecopark De Wierde in Heerenveen, uitgevoerd door onze erkende verwerker Feenstra Dakbedekking. Voor dit project is speciaal Derbicolor NT wit geproduceerd! Deze circulaire dakbaan zorgt voor vele energetische voordelen...

Derbigum NT is, was en blijft de meest duurzaamste milieu keuze op het gebied van dakbedekking. Vandaag nemen we u mee naar het renovatieproject van het Ecopark De Wierde in Heerenveen, uitgevoerd door onze erkende verwerker Feenstra Dakbedekking. Voor dit project is speciaal Derbicolor NT wit geproduceerd! Deze circulaire dakbaan zorgt voor vele energetische voordelen… lees hieronder meer!

De missie

Afvalverwerker Omrin is koploper in de circulaire economie en eist ook van zijn partners diezelfde circulaire ambities. Reden voor Feenstra Dakbedekking, erkende verwerker van Derbigum-producten, om bij de renovatie van het 3.700 m2 grote dak van één van de productielocaties van Omrin te kiezen voor een product uit het Derbigum NT-programma.

Verkoelend en circulair

De witte kleur van Derbicolor NT wit wordt bereikt door een witte coating aan de minerale leislag toe te voegen, waarmee flinke energetische voordelen behaald kunnen worden. Derbicolor NT wit warmt veel minder op dan een standaard zwarte dakbaan. Onder het dak van de opdrachtgever staan machines die veel warmte produceren. De inpandige warmtelast is in de basis al hoog. Als het dak dus iets minder opwarmt, draagt dat bij aan een prettiger werkklimaat voor de operators daaronder.”

No Roof To Waste

NT staat voor New Technology en is ontworpen volgens de circulaire economie. In 2020 is het No Roof To Waste concept gelanceerd, dit brengt alles samen wat er op het gebied van recycling gebeurd. Op basis van gerecyclede materiaal is Derbicoat NT (onderlaag) en Derbigum NT (toplaag) ontwikkeld. Derbigum recyclet eigen productieresten en stimuleert dakdekkers bitumen snijresten te verzamelen in de daarvoor bestemde Derbigum bigbags. Daarnaast zamelen ze via diverse kanalen oude en geschikte verwijderde dakbanen in. Zowel van Derbigum als van andere fabrikanten. De diverse afvalstromen worden zorgvuldig verwerkt op het recycleplant in Perwez, België, waarna ze opnieuw en als volwaardige secundaire grondstof in de productie worden ingezet.

De onderlaag bevat minimaal 30% gerecyclede grondstoffen, de toplaag minstens 15% en ook de glasvlies- en polyesterwapeningen zijn op basis van gerecycled materiaal. Deze producten hebben een lange levensduur en na einde levensduur zijn deze dakbanen ze 100% recyclebaar in de fabriek van Derbigum.  

Derbicoat NT en Derbigum NT. Door de jaren heen zorgt voor minder planmatige ingrepen. Minder ingrepen is minder milieuvervuiling en zorgt ook voor een lagere TCO!

Nationale Milieu Database

Onze ambitie is om in de komende jaren alle traditionele dakbedekkingsproducten om te zetten in circulaire producten. De introductie van Derbicolor NT wit is een belangrijke stap in deze ambitie. De nieuwe dakbaan zal op korte termijn worden toegevoegd aan de Nationale Milieu Database (NMD). Onze NT-gamma is momenteel al opgenomen in de NMD. Bij elk opgeleverd Derbigum-dak bieden wij bovendien een terugnamegarantie aan, waardoor onze circulaire ambitie ook in de toekomst wordt geborgd.

Zo werken wij samen met Feenstra Dakbedekking en Omrin naar een circulair Nederland.
John Poppelaars – Directeur Derbigum Nederland
Tweet
Scroll naar boven