Derbigum stelt recyclingstrategie voor op de Bouwbeurs

Van 4 t/m 8 februari waren de Jaarbeurshallen het toneel voor de Bouwbeurs. Derbigum was aanwezig om haar recyclingstrategie en haar nieuwe dakbedekking Aquatop Reflective White te presenteren.

Bouwbeurs: Tijd om de krachten te bundelen

De Bouwbeurs vond dit jaar plaats van 4 t/m 8 februari 2019. het hoofdthema was: ‘Tijd om de krachten te bundelen”. Derbigum was aanwezig met een prachtige stand en een duidelijk verhaal over onze recyclingstrategie en onze nieuwe dakbedekking Aquatop reflective White.

Recyclingstrategie

Sinds 1999 is Derbigum begonnen met haar recyclingstrategie. Koen Sneiders, Recycling & waste expert bij Derbigum vertelt: “Recyclen is niet nieuw voor Derbigum, deze ingesteldheid zit al sinds 1999 in onze bedrijfsstrategie. Wat toen begonnen is met de recycling van ons eigen productieafval, is vanaf 2010 uitgegroeid tot een volledig recyclingsysteem met extern ingezameld materiaal. Sinds die dag zijn we begonnen met meten, en blijkt dat we vanaf 2010 tot op vandaag in totaal zo’n 25.600 ton bitumen gerecycled hebben, wat overeenkomt met een CO2-besparing van 12.800 ton. Om een idee te geven van wat dit voorstelt qua volume: dat zijn zo’n 35.700 vrachtwagens met oplegger, zet die achter elkaar en je krijgt een file van ongeveer 643 km. Dit is van de productiesite in Lot (België) tot in Groningen en terug”.

Derbigum NT

Het gerecycled bitumen wordt verwerkt in een onderlaag : Derbicoat NT en een toplaag : Derbigum NT, respectievelijk met een aandeel van 30 en 25 % gerecycled bitumen. NT staat voor “New Technology”, beide producten maken immers deel uit van een gamma van producten, ontwikkeld via een nieuwe technologie, die Derbigum zelf uitgewerkt heeft. Deze producten stoten tijdens hun levenscyclus aanzienlijk minder CO2 uit en zijn daardoor milieuvriendelijker. Voor beide dakbanen heeft PriceWaterHouseCoopers een levenscyclusanalyse (LCA) gemaakt die dit alles certificeert.  Op 1 februari heeft de Derbigum NT het DUBO keurmerk mogen ontvangen. Het product behoort bij de milieutechnische top binnen de getoetste toepassing, het is daarom een duurzaam bouwen (DUBO) keuze.

Derbigum Aquatop reflective White

Derbigum presenteerde haar Aquatop Reflective White dakbedekking. Net zoals heel wat andere Derbigum®-dakbanen bestaat Derbigum Aquatop uit copolymeerbitumen. Dankzij de hoge kwaliteit van dit materiaal kunnen we voor onze dakbanen een bijzonder lange levensduur garanderen. In de praktijk loopt dit op tot meer dan veertig jaar. Dit werd onder meer bewezen door een uitgebreide studie van het British Board of Agrement (BBA rapport nummer 86/1593), waarbij daken uit diverse landen onderzocht worden. De coating is tevens pH-neutraal  en maakt het hergebruik van regenwater mogelijk. Een studie van het Centre d’Expertise en Gestion et Traitement d’Eau (CEBEDEAU) in Luik bevestigt deze eigenschap.
Andere unieke eigenschappen van de Aquatop reflective White: een SRI waarde van 100, een initiële reflectie van 81% en 100% recyclebaar.

Wilt u graag meer informatie? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Scroll naar boven